OBVEZA PRIMJENE JEDINSTVENE TERMINOLOGIJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Potpredsjednica  Vlade  i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor dana 3. lipnja 2009. otvorila je Okrugli stol o temi „Terminologija osoba s invaliditetom i  temeljne  odrednice  Zakona  o suzbijanju diskriminacije” koji je organizirao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na kojem je jasno podržana Šeratonska deklaracija kojom su usvojeni termini „osoba s invaliditetom” za odrasle s invaliditetom, jer se uz invalidnost ističe osobnost na prvom mjestu i za djecu „dijete s teškoćama u razvoju” budući da kod djece postoji mogućnost liječenja i terapije koji mogu promijeniti stanje.
Za pojedine skupine osoba s invaliditetom koriste se nazivi:
- osoba s cerebralnom paralizom
- osoba s mentalnom retardacijom
- osoba s mišićnom distrofijom
- osoba s multiplom sklerozom
- osoba s miastenijom gravis
- osoba s amputacijom
- osoba s paraplegijom/tetraplegijom
- gluha osoba
- slijepa osoba
- invalid rada
- civilni invalid rata
- sportaš s invaliditetom
- invalid Domovinskog rata

Stoga molimo članice da o istom izvijeste svoje lokalne udruge i upozore ih da su u skladu s tim prilikom održavanja skupština dužni promijeniti naziv ukoliko rabe termine koji nisu prilagođeni, te obavijestiti lokalne uprave i institucije na pravilnu uporabu terminologije.
Terminologija je obveza proizašla iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

predsjednik SOIH
Zorislav Bobuš, dr. med.