Čitanjem do svjetla - kako čitaju slijepe osobe

Nakon predavanja o znakovnom jeziku u sklopu Međunarodnog tjedna gluhih Udruga Suncokret i Gradska knjižnica Velika Gorica nastavile su suradnju, ovaj put skrećući pozornost na zajednicu slijepih i slabovidnih osoba.

Dana 14.10.2015. godine prof. Pero Pažin, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u Zagrebu, održao je predavanje o čitanju slijepih i slabovidnih osoba. Predavanjem je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa ali i početak Mjeseca hrvatske knjige. Naime, u skladu sa odlukom Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu i Mjesec hrvatske knjige bio je posvećen toj temi.

Bijeli štap je u upotrebi tek od tridesetih godina prošlog stoljeća a inicijativu obilježavanja dana bijelog štapa pokrenuo je predsjednik SAD-a Lyndon Johnson 1964. godine. Nacionalna inicijativa ubrzo je postala međunarodni dan kojim se obilježava pravo slijepih osoba na samostalno i sigurno kretanje i punopravno sudjelovanje u zajednici. Hrvatska ga obilježava od 1996. godine.

Prisutni su mogli pogledati – i opipati – knjige na Braillevom pismu (popularno zvanom „brajica“) i saznati mnogo toga o povijesti obrazovanja slijepih koje je na jugoistoku Europe sustavno započelo - u Turopolju. Naime, tiflopedagog Vinko Bek je upravo kao učitelj pučke škole u Bukevju 1889. godine počeo podučavati slijepog učenika Hinka Svobodu s kojim je iste godine izašao na javni ispit u Zagrebu a 1895. godine u Zagrebu je osnovao Zemaljski zavod za odgoj slijepe djece.