Edukativno putovanje u Janju Goru

Atelje Janja Gora centar je gdje na prvom mjestu stoje kreativnost i umjetnost, oslobođena svih barijera nametnutih socijalnom, nacionalnom, religijskom, političkom, obrazovnom i/ili bilo kojom drugom ideologijom i predrasuda. Osiguravajući uvjete za rad svim umjetnicima (pri tome mislimo na sve koji se nalaze u prvoj rečenici), te uključujući lokalnu zajednicu u razvojne projekte ateljea želimo otvoriti prostor za osobni i društveni rast.

Nudeći programe i radionice posvećene keramici, glini i tradicionalnom lončarstvu nastojimo otvoriti prostor za suradnju i razmjenu znanja i iskustava stvarajući tako uvjete za širi društveni razvoj. Nudeći besplatne radionice za djecu sa područja od slabog društvenog, socijalnog i ekonomskog prosperiteta želimo sudjelovati u trajnim pozitivnim promjenama u životu pojedinaca i cjelokupnog društva.

Držimo da kreativno izražavanje treba biti dostupno na širokoj društvenoj razini kao osnova odgoja i obrazovanja, osnova stvaranja samosvjesnih pojedinaca jedne zdrave i zrele zajednice.

Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora želi svojim postojanjem pridonesti turističkom i kulturnom razvoju kraja u kojem djeluje (Plaški, Lika, Karlovačka županija, RH), omogućujući tako pokretanje gospodarskih aktivnosti u turizmu i stvarajući uvjete za bolju i bogatiju budućnost. Imajući na umu gore navedenu filizofiju rada Ateljea Janja Gora, koji su osnova i želja rada i udruge Suncokret, izabrali smo Atelje Janja Gora kao uzor u daljem radu Udruge te smo uz brižnu pažnju njihovoh vlasnika i voditelja Danijele Pešut i Branka Šupice bili uvedeni u čaroliju kaeramika.

Više o Ateljeu na: http://www.janjagora.com/

Edukativno putovanje u "Atelje keramike Janja Gora" u istoimenom mjestu održano je u subotu, 22. lipnja, 2013 god. u kojemu je sudjelovalo 15 polaznika radionice „Oblikujmo srcem“. U sklopu održanih radionica upoznali smo se s tehnikama rada glaziranja, radom na lončarskom kolu i rakú paljenju. Posebno nas je sve dojmila prezentacija tehnike tzv. šokiranjem paljenja keramičkih šeširića, a koje smo prije toga sami glazirali. Osim toga, palili smo i glazirali posude koje smo dobili od voditelja gospodina Branka Šupice i njegove supruge Danijele Pešut. Korisnici naše radionice upoznali su se sa tehnikom glaziranja te redoslijedom postupaka prilikom paljenja u keramičkoj peći. Ovom prigodom svakako trebam pohvaliti Ivu, Blaženku, Krešu i Geca koji su bili toliko odvažni da se okušaju u radu na lončarskom kolu te da su uspjeli dovršiti svoje radove. Radove koje smo završili ponijeli smo doma kao uspomenu na radionicu u Janji Gori. Također su nas naši domaćini upoznali s japodskom kulturom izrade keramike u našim krajevima, te o japanskoj čajnoj ceremoniji i načinu izrade čavana (posude za ceremonijalno ispijanje japanskih čajeva).

Korisnici nisu krili svoje zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina te znanjem koje su im oni prenijeli.

Još jednom mogu se zahvaliti svim polaznicima naše radionice koji su svojim pristupom i trudom opravdali svoj odlazak u Janju Goru stoga predlažem da se i u buduće nastavi s ovakvim edukativnim putovanjima na korist svih članova Udruge Suncokret.

U Velikoj Gorici, 03. srpnja 2013. godine.

Voditeljica radionice "Oblikujmo srcem"
Tena Matić