Himna Udruge Suncokret

Pjevanje je jedan vid gdje mnoge osobe žele i mogu iskazati i svoje glasovne sposobnosti. Upravo je nevjerojatno koliko je pjesma dobra terapeutska metoda i koliko članova naše udruge znade pjesma i riječi istih. Udruga "SUNCOKRET" ima i svoju himnu koja je nastala kao poveznica jedne članice Veronike Prvonožec i  i osnivačice Udruge Mire Todorić a pjesma je posvećena Jasenki Todorić (jednostavno Senka).

Prijateljstvo svoje daj mu!
Kad sretneš invalida,
Daj mu osmjeh svoj.
Ne treba mu tužno lice
Tužni pogled tvoj.
Kad priđeš invalidu,
Ruku pruži mu.
Samo brižnu pažnju treba
Tvoju pažnju svu.
Samilosti neke teške
Ne treba mu, znaj.
Samo kad on tebe treba
Ti mu pomoć daj.
Prijateljstvo svoje daj mu
Stisak ruke mek
Toplo srce, vedra duša
Najbolji je lijek.

Tekst i glazbu poklonila nam je Vera Prvonožac

Evo i priče:
Jasenka Todorić ili jednostavno Senka, kći mojih prijatelja otvorila mi je put u jednostavnost pristupa osobama koje zbog različitih oboljenja ne mogu bez tuđe pomoći. Njezina iskrena radost pri našim susretima nadahnula me je da napišem pjesmu. Jednostavnu, lako razumljivu – Samo za Senku. Godinama već visi na zidu  u njenoj sobi kao simbol našeg trajnog prijateljstva. A to prijateljstvo dovelo me je do upoznavanja s radom Udruge invalidnih i drugih osoba Velike Gorice. Na poticaj  Senkine mame Mire Todorić počela je tako i suradnja na uređivanju lista „SUNCOKRET“. To je bio moj način da se pridružim radosti i ljubavi koja je svim potrebna, a pogotovo onima kojima je u mnogo toga uskraćeno. Tako je krenula pjesma  kojom je Veronika Prvonožec željela dati svoj skromni doprinos Članovima udruge.

Pjesma je tiskana u časopisu „SUNCOKRET“ još davnog prosinca  1998 godine. Ne precjenjujući njenu umjetničku vrijednost ona je Veroniki vrlo draga pjesma jer je pisana s ljubavlju i prihvaćena s veseljem. Uz riječi su ponuđena i pijevna melodija jedne dječje pjesmice a zajedno se je pjevala na njihovim edukativnim radionicama i druženjima. Tako je i proglašena himnom udruge „SUNCOKRET“ i skromno se pjeva već desetak godina. Ovim putem želimo se svima zahvaliti na čuvanju poklonjene nam himne sa željom da kroz pjevanje i druženje u Udruzi svaki svečani trenutak započne s dragom nam himnom.