Odgoj za solidarnost s Udrugom Zdenac

10. veljače 2020.

Marina Katinić iz Udruge Zdenac piše o zanimljivom projektu koji je pokrenula sa našom volonterkom Ivnom Ivanković: “Ne moram, ali hoću” – odgoj za solidarnost udruge Zdenac u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici

Od listopada ove školske godine osnovna škola Eugena Kumičića postala je poprište nove izvannastavne aktivnosti: po prvi put u ovome dijelu Zagrebačke županije udruga Zdenac ponudila je svoj program odgoja za solidarnost. Za razliku od dosadašnjega programa koji se već sedam godina provodi u desetak hrvatskih škola, mahom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ovaj pilot projekt teži djeci pružiti što više iskustvenoga učenja odnosno prakse. Desetero djece, najviše iz 7. razreda, tjedno se okuplja, druži, zabavlja i uči. Voditeljice su Marina Katinić iz Udruge Zdenac i Ivna Ivanković iz udruge Suncokret.

Cilj je programa razvijati u djece senzibilitet za razumijevanje i prihvaćanje različitosti – fizičkih i kulturnih – te želju za darivanjem sebe i svoga vremena potrebitima, kako onima blizu, tako i onima daleko, u siromašnim zemljama. Zato je program i dobio ime “Ne moram, ali hoću”! Što točno radimo? Upoznajemo kuturu i potrebe staraca i djece u Tanzaniji, Ekvadoru i Kubi, nastojimo im pomoći kroz posvajanje jednoga kumčeta kojem ćemo pokriti troškove školovanja. Učimo o vrstama invaliditeta, o tome kako osmisliti život s teškoćama i kako pristupiti osobama čijega su života one dio. Razvijamo kreativnost dramskim i likovnim izražavanjem te pjevamo i plešemo. Nerijetko i zaigramo koju zabavnu igru. Ostvarili smo izvrsnu suradnju s udrugom Suncokret u čijim smo se prostorima družili s korisnicima i zajedno izrađivali umjetničke predmete poput glinene uljanice, magneta, lutkice od lavande i ukrasa za bor. U skoroj budućnosti namjeravamo surađivati i sa staračkim domom “Ljubav”, Crvenim križem, Domom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Laduču, Centrom slijepih i slabovidnih u Zagrebu te udrugama i pojedincima koji nas mogu poučiti o tanzanijskoj i latinoameričkoj kulturi. Sve je to s ciljem “izaska iz zemlje sebičnosti i ulaska u zemlje solidarnosti”, kako voli reći osnivačica Zdenca, s. Ljilja Lončar. Djeca koja sudjeluju u ovome programu već su u Zemlji solidarnosti jer uistinu imaju velika srca.

Zdenac je kršćanska udruga koja postoji 13 godina. Nadahnuće pronalazi u biblijskoj sceni susreta Isusa sa Samarijankom na Zdencu Jakovljevu. Isus prvo traži od nje vode, a onda joj obećava dati vodu živu. Ta voda predstavlja sve ono što čovjeku treba za život u punini – kruh, ljubav, smisao, vjeru, radost…Udruga Zdenac tu vodu želi crpiti i davati drugima. Iako ima kršćansku inspiraciju, djeluje i šire jer solidarnost je univerzalna vrijednost koju je moguće prakticirati i pobuditi u svakome čovjeku, bez obzira na uvjerenje. Nadamo se da će naš rad u Gorici donijeti obilje plodova radosti, dobrote i ljubavi.

Slično

Koncert duhovne glazbe

Dragi članovi Udruge Suncokret obavještavamo Vas da Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Povjerenstvo za osobe s...